Frågor

Riskgrupp bröstcancer?

Hej,
56 år, inga barn. Mens 11 år till 53-54. Överviktig , går nu på viktväktarna.
Dricker ingen alkohol, vågar inte gå på mammografi. Undersöker mina egna bröst och armhålor. Stora bröst.
Hur stor är risken att drabbas av bröstcancer? Får alla som är som jag bröstcancer?

Svar

Hej .

Alla som är som du får inte bröstcancer.

Det är bra att du självundersöker dig regelbundet så att du känner dina bröst väl och på så sätt lättare kan känna om något har förändrats. Det kan dock vara svårt att känna allt i bröstet, särskilt då man har stora bröst. Därför är det viktigt att även undersöka bröstet på annat sätt , det kan man göra med mammografi , ultraljud eller magnetkameraundersökning.   Du är inte ensam om att vara rädd för mammografi, prata med din mammografienhet och berätta detta. De är vana vid att hantera denna rädsla och brukar hjälpa till att lösa det på bästa sätt. Att du inte dricker alkohol och att du har tagit tag i din övervikt är förstås mycket bra för din hälsa, generellt så minskar det risken för även andra sjukdomar än cancer.

Risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder är 10,3%, det vill säga att ungefär en av tio kvinnor som har fyllt 75 år har eller har haft bröstcancer. (Cancerfondsrapporten 2017).

Hoppas att detta är svar på din fråga, du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går också bra att ringa Cancerrådgivningen på telefon: 08-123 138 00 ibland kan det kännas lättare att få prata om det som oroar.