Frågor

Riskgrupp bröstcancer

56 år , inga barn, mens 11 år till cirka 53-54 år.
Överviktig ( går på viktväktarna nu), stora bröst, dricker inte alkohol, motionerar 2-3/ vecka.
Aldrig gått på mammografi livrädd för det. Undersöker bröst å armhålor själv inga knölar.
Är det bara såna som jag som drabbas ?

Svar

Hej.

Det är inte bara sådana som du som drabbas av bröstcancer.

Det är bra att du självundersöker dig regelbundet så att du känner dina bröst väl och på så sätt lättare kan känna om något har förändrats. Det kan dock vara svårt att känna allt i bröstet, särskilt då man har stora bröst. Därför är det viktigt att även undersöka bröstet på annat sätt , det kan man göra med mammografi , ultraljud eller magnetkameraundersökning.   Du är inte ensam om att vara rädd för mammografi, prata med din mammografienhet och berätta detta. De är vana vid att hantera denna rädsla och brukar vara mycket villiga att hjälpa till för att lösa det på bästa sätt. Att du inte har varit gravid och ammat gör att din bröstvävnaden har exponerats för östrogen under en längre period än om du hade gjort det, det är en känd faktor som ökar risken för bröstcancer, men det betyder inte att alla kommer att få det för det. Att du inte dricker alkohol och att du har tagit tag i din övervikt är förstås mycket bra för din hälsa, generellt så minskar det risken för även andra sjukdomar än cancer. Att du tränar regelbundet är också en viktig positiv livsstilsfaktor som är skyddande.

Hoppas att detta är svar på din fråga. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen.  Du kan även ringa oss på  Cancerrådgivningen telefon 08-123 138 00. Ibland kan det kännas lättare att få sina frågor besvarade i en dialog.

 

 

 

Risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder är 10,3%, det vill säga att ungefär en av tio kvinnor som har fyllt 75 år har eller har haft bröstcancer. (Cancerfondsrapporten 2017).