Frågor

Råd

Hej,

jag vet inte om detta är rätt ställe att vända sig men jag gör ett försök. 

Det är så att vår pappa, en under omständigheterna hyfsat en pigg 84 åring, har precis blivit diagnostiserad med lungcancer. Den är spridd till flera områden kring lungan dock inga andra organ än så länge mer än lymfkörtlar. Efter prover fick vi veta av läkaren att han hade en PD-L1 positivt på 20% och borde bli föremål för immunterapi. Hos onkologen i veckan blev vi istället informerade att detta var för lågt för att han skulle få enbart immunterapi. Cancern var även spridd över ett för stort område för att kunna genomföra strålbehandling. Samma sak vad det gäller målriktad medicinering. Den enda möjligheten var cellgiftsbehandling med ”en klick” immunterapi. 

Problemet är dock att han har för många underliggande hjärt/kärlsjukdomar samt diabetes för att detta skulle vara en säker väg att gå och rådet från läkaren var att avstå behandlingen för att cellgifter skulle troligen bara göra saker värre och kanske även leda till en tidigare död eller onödig plåga. 

På frågan om vi trotts allt inte fick testa enbart imunterapi fick vi svaret att man i Sverige inte ger det på en så låg PD-L1 positivt som 20%. 

Min fråga till er med lite mer erfarenhet än mig själv är om detta verkligen stämmer? Inte för att jag misstror läkaren som var väldigt professionell och tillmötesgående utan om det verkligen är så att det är omöjligt att få imunterpai under dessa förutsättningar eller om det går att driva på och prova det? 

Följdfrågan är även om det finns andra skonsammare behandlingsformer att prova som ev kan bromsa tillväxten något?

Tacksam för alla svar. 

Svar

Hej
Vårt råd till dig är att ta denna fråga igen till ansvarig läkare. En fråga att ställa är då är om det är möjligt att anpassa behandlingen så det kan fungera i din pappas fall. Det finns även möjlighet till ny medicinsk bedömning av annan klinik(second opinion).
https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/om-du-inte-ar-nojd/ny-medicinsk-bedomning/