Frågor

Punktion ( Cytologi) VS PAD (operation)

Hej. Jag skall ta vävnads prov på en lymfkörtel i nästa vecka troligen? Väntar nu på operationstid!
Jag har läst här på er sida att punktion är tillräkligt och säker metod men min läkare säger att han inte är så” förtjust” i punktioner utan vill ha ett PADsvar men jag skulle föredra en lindrigare punktion och min läkare svarar då att han anser att ställa en diagnos framförallt en ev lymfom diagnos ? Är så pass vanskligt så att man ej kan anse det som enligt vetenskap & beprövad erfarenhet ,sedan säger han det är min erfarenhet att man kan inte utesluta eller bekräfta diagnos via punktion på ett enbart punktionsprov och att det är INTE alla sjukhus som tar punktion pga av detta !. Men jag har förstått att operation skär av nervbanor och kan ställa till problem.Bör jag och kan jag söka någon annastans eller har min läkare rätt? önskar gärna ett råd och lite förklaring och anses det verkeligen inte som vetenskap och beprövad erfarenhet .Tack på förhand. Orolig

Svar

Det stämmer som din läkare säger. Vid utredning av ev. lymfom så behöver man i regel ta bort en hel lymfkörtel. Operationen är enkel och innebär inte att man skadar nervbanor.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.