Frågor

Provsvar, second opinion?

Läkarkontakt för gula ögon via Vårdcentralens chat. Läkaren ordinerar vissa prover.
Provsvar efter omgång 1:
Bilirubin 30
Inget annat utanför referensvärde.
Läkaren kontaktar patienten via chat efter 2.5 vecka och ordinerar 4 nya prover:
Provsvar efter omgång 2:
GT inom referens
Haptoglobin inom referens
Okonjugerat eller konjugerat bilirubin över referensvärde. Oklart vilket prov som är taget.
LD prov 3,9 Referensvärde 3.4.

Patienten ser provsvar på 1177 och en oro skapas. 3 prov totalt över referensvärde. Patienten hör av sig och får prata med en sjuksköterska om sin oro. Läkaren hör av sig efter en vecka och ifrågasätter mest oron. Ett läkarbesök är bokat om en månad. Läkaren ska då träffa patienten för första gången. Då ska hon klämma och känna som hon uttrycker det. Läkaren säger att det finns inget att oroa sig över. Leverproverna är bra.

Patienten blir först lugnad av svaret, men känner sig besviken över att läkaren mest ifrågasatte oron och därför kvarstår en viss skepsis.

Behövs en second-opinion av provsvaren eller är det onödigt?

Svar

Hej,

det finns många anledningar till att leverprover är förhöjda. Bra att du har ett återbesök hos läkaren om en månad så att du blir undersökt och får svar på dina frågor samt eventuellt fortsätta utredas om förhöjningarna kvarstår.

Det behövs ingen second opinion av provsvaren då du har tid för återbesök hos läkare. En ny medicinsk bedömning (sekond opinion) om man har en allvarlig sjukdom och önskar få en bedömning av annan vårdgivare.

Med vänliga hälsningar Cancerrådgivningen