Frågor

Prostatcancer

Hej
Jag har en prostatacancer som till för 2 månader sedan var godartad, leva med och antagligen dö av något annat före. Nu hade den växt 3-5 mm och behandling behövdes tyckte läkarna, väl själv strålning eller op, jag valde op kändes som läkaren ansåg detta lite bättre eftersom jag räknades som ung 63 år.
Har nu läst om IRE som verkar mycket humanare mot mitt fortsatta liv, men kan ju inte alltid lita på vad som skrivs, men i min värld så känns detta mycket bättre.

Finns utomlands och då godkänd i EU och USA om jag läst rätt.

Är detta inte godkänt i Sverige? Finns det privatkliniker med detta i Sverige eller måste man söka sig utomlands med då större kostnader antar jag. Vad anser ni om att detta är eller kan vara lika bra som op, just för biverkningarna

Svar

Hej

IRE är en metod där man använder elektricitet för att döda cancerceller i tumörer. Det finns endast ett fåtal studier gällande denna metod så utvärderingar och ytterligare studier behövs för att se om det kan vara en bra och säker metod. Din urolog har information om vilka typer av studier som pågår i Sverige.

I Sverige finns inga privatkliniker som använder andra metoder än de som vårdprogrammet rekommenderar.

Vänliga hälsningar

Cancerrådgivningen