Frågor

Prostatacancer

Hej !
Min make har en aggressiv högriskcancer och nu går han på hormon beh och sedan strålning 25 ggr och två inre strålningar , en botande beh.Jag undrar kommer han att få mycket biverkningar av strålningen?Har man stor chans till bot med denna beh .Han är 76 år och har en del andra sjukdomar ochså.Mvh Karin

Svar

Biverkningar från strålbehandlingen är lokala. Det innebär att din man troligtvis kommer att få biverkningar från tarmen och urinblåsan i form av diarrer och täta träningar. Blir det besvärligt med diarrer kan han ta läkemedel mot det. Han ska berätta för sin kontaktsjuksköterska eller läkare hur han mår så får han hjälp.
I princip alla rapporterar även en trötthet. Tröttheten brukar komma ungefär efter att man har fått hälften av sina behandlingar. En del känner sig trötta ganska omgående men det är vanligast att man att fått behandling i några veckor då tröttheten kommer.
Det är en trötthet som man inte kan sova bort. Den är övergående men sitter i länge efter avslutad behandling. Det är bra om han orkar ta en promenad varje dag. Det underlättar tröttheten.

Den behandling som din man är erbjuden brukar syfta till bot.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.