Frågor

prostatacancer spridd till skelettet

Har nyss fått besked att min prostatacancer, (Gleason 5+4), som under fjolåret strålbehandlades i kombination med hormonbehandling men snart återkom, nu har spritt sig till skelettet och av läkaren anges som ”livshotande”. Hur överhängande hotet är fick jag inget svar på.
Med hänvisning till att mitt allmäntillstånd ändå ansågs bra och jag inte i nuläget upplever vare sig smärta eller andra nämnvärda problem angav läkaren t v två alternativ, enbart fortsatt hormonbehandling (som pågått i snart två år och inte hindrat spridningen!) eller cytostatika (som jag enl läkaren garanterat skulle må dåligt av och som inte ändå, uppgav hen, skulle förlänga mitt liv mer än några månader).
Jag är lite undrande inför detta besked och överväger att begära en second opinion. Finns det kanske fler alternativ? Vad anser ni?
Jag fyller nästa gång 80 år.

Svar

Det är vanligt att man fortsätter behandla med hormoner även vid spridning till skelettet.
Det finns flera hormonpreparat man kan byta till, biofosfanater samt strålbehandling som ges lokalt vid besvär. Cytostatika är också en möjlighet men inte det första man väljer.

Så det finns flera behandlingsalternativ som kan hjälpa dig. Självklart kan du be om en second opinion om du vill. Vi föreslår att du tar ytterligare en diskussion med din behandlande läkare kring olika behandlingsalternativ innan du bestämmer dig. Det brukar vara bra.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar eller behöver stöd kan du även ringa Cancerrådgivningen på telefonnummer 08-123 138 00.