Frågor

prostatacancer

Hej

opererades för prostatacancer. Cancern var aggressiv och låg på gleson 8.

Efter operationen var PSA värdet nere på 0,059 för att 5 månader senare vara uppe i 0,098 och för att nu 3 månader efter ligga på 0,16.

Han har gjort en pet-scan efter psa 0.098 men där hittade man ingenting .

Vad gör man nu när det ligger på 0,16, kan de sitta på skelettet eller var brukar det sitta? Förslaget från läkaren var att ta ett nytt psa om 3 månader. Men känns som vi står på ruta 1 igen.

Har även försökt kontakta Finland men de gör inget innan PSA ligger på 0,2. Men visa säger att vi hög risk för återfall sätter man in behandlingar vid 0,1-0,2.

Vad är eran erfarenhet ?

Svar

Hej

Vi kan bara svara generellt på din fråga, hur de har bedömt det hela individuellt i just ditt fall kan bara din läkare svara på. Du har gjort en PET -scan där man inte har funnit någon spridning, vilket är bra. Om prostatacancer sprider sig så är skelettet den vanligaste lokalisationen. Det låter rimligt att man nu avvaktar för att sedan kontrollera PSA igen efter 3 månader. Precis som du själv skriver så sätter man i vissa fall in behandling redan i intervallet 0,1-0,2 detta beror på en mängd olika faktorer som man tar hänsyn till, bland annat om det vid operationen varit svårt att få bort all prostatavävnad.  Det vanligaste är dock att behandling initieras efter värden på 0,2 och däröver.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd.

Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar