Frågor

Prostata

Hej. Jag har cell förändringar på vad man vet två ställen i min prostata, tre mm och en mm. proverna togs mitten på februari,enligt läkare inget att oroas över i nu läget. På två år har mina psa varit 5-7-7,nu i julas var det 9,3 veckor senare 15,därefter blev jag sjuk och hade 75 i sänka, då fick jag antibiotika, nytt psa srax efter visade 11, nu 6 veck senare är psa 17. Frågor,teori om varför psa gott från 9 till 17 på ca 2 mån?, nästa fråga, om förhöjda psa värdet beror på dom cell förändringar man hittat, kan iså fall värdet 11 från 15 ha berott på antibiotika kuren?. Min prostata är också förstorad, en siffra som sades var 65. Ja är 68 år. PS, jag undrar också över varför det stigit till 17 EFTER vävnads proverna i februari, det va i nu läget inget att oroas över, men det gör jag nu efter senaste psa för en vecka sedan, ds. Mycket tacksam för någon form av klargörande

Svar

PSA kan gå upp och ner utan att det betyder att sjukdomen är mer aktiv/ökat.
Man brukar följa PSA med några månaders mellanrum ett antal gånger för att se om det är en uppåtstigande trend. PSA kan både stiga eller minska under ett enstaka tillfälle.
Varför din PSA-kurva ser ut som den gör kan vi inte svara på.
Om du känner dig orolig och önskar en second opinon kan du givetvis söka det hos en annan läkare. Be isåfall om en remiss för det.