Frågor

Prostata cancer Gleason 9 HG 3

Hej, min pappa har precis blivit diagnosticerad med prostata cancer. Min uppfattning är att GS 9 (5+4 i hans fall) är ganska allvarlig form av cancer. Läkaren vill undersöka vidare om cancern har spritt sig till skelettet eller till bäckenet. Han har också sagt att det går att behandla den här cancern och att min pappa ska undergå någon slags hormon terapi (har aldrig hört talas om detta) där man kan bestämma att han ska behandlas per en månad, tre månader eller sex månader. Har ni någon kunskap om detta? Jag vill också tillägga att min pappas far har gått bort av samma sjukdomen inom förloppet av 2-3 månader där cancern hade spridit sig till lungorna. Min pappa har blivit felbehandlad i fem månader och har först nu fått diagnosen. Han har under tiden gått ner jättemycket i vikt, har klagat på ont i ryggen och har haft feber nästan konstant sedan första symtomen.
Jag är tacksam om det finns någon information som skulle kunna hjälpa oss att förstå vad allt detta innebär och hur prognosen kan se ut i hans fall, utan att någon försöker måla det fint för oss.

Mvh, Sladjana Ilic

Svar

Hej!

Det var tråkigt att höra att din pappa har blivit felbehandlad och att han blivit sämre under tiden. Ni önskar få veta något om prognosen. Prognosen är beroende av flera olika faktorer så som sjukdomens stadie, aggresivitetsgrad, resultat av behandlingen, allmäntillstånd etc. Det är såklart den behandlande läkaren som bäst kan uttala sig om den individuella prognosen men ingen kan säga exakt.
Hormonbehandling går ut på att trycka ner nivåerna av testosteron som sjukdomens utveckling är beroende av. Detta kan man göra på olika sätt och med olika intervaller beroende på vilket läkemedel som används. Syftet är det samma.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa till oss. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen