Frågor

Polyp livmoder

Hej! På en gynundersökning nyligen med ultraljud såg det ut som att jag hade en polyp. Vävnadsprov togs och nytt ultraljud ska tas, samt provsvar meddelas om 8v. Läkaren vill troligt ta bort polypen om den väl finns där. Jag tror den sitter i livmodern men det sa hon inte. Tunn slemhinna sågs.
Jag har haft oklara blödningar de senaste 2-3 åren, tog ett ultraljud för 2 år sedan, då såg allt bra ut. Står på cerazette sedan 8 år och vid tiden för ultraljud (förra) åt jag dubbla piller för att slippa blödningstrasslet vilket noterades och då hade jag inga blödningar. Senast cellprov 2 år sedan, visade inget.
Blödningarna har tilltagit det senaste halvåret och är täta, och mer i mängd om än lite i förhållande till ”riktig” mens. Äter fortsatt cerazette.
Jag förstår att vävnadsprovet är en kontrollåtgärd men är ändå orolig för cellförändringar och cancer. Hur snabbt växer en sådan cancer? Jag har ju sökt för hjälp med blödningarna tidigare men nu var första gången en ”förändring” syntes på ultraljud och ingen har innan nämt något annat/kollat än att det troligt är cerazette som är problemet.. Att gå runt och blöda varje dag 8v till och vänta på ett provresultat känns tufft sedan den här undersökningen som gav info jag inte räknat med. Jag är 32 och har inga barn. – Är det troligt att polypen är ofarlig med tanke på min ”unga” ålder även om blödningarna pågått ett tag? Jag är orolig att den långa tiden som gått sedan blödningarna började för 2-3 år ska ha en inverkan och jag faktiskt inte har fått rätt vård innan med tanke på att jag sökt flera gånger. Oroar mig för att det är dåliga nyheter utan att läkaren ville säga det samtidigt som jag ska vänta förhållandevis länge på både provsvar och ny kontroll.

Svar

Livmoderkroppscancer är ovanligt i din ålder. Däremot är det mer vanligt med blödningstrassel i samband med p-piller. Du är undersökt för två år sedan och då såg allt bra ut. Det är bra. En cancer växer i allmänhet väldigt långsamt.
Det är bra att man ändå har tagit fyndet på din eventuella polyp på allvar. En polyp i livmodern ska alltid tas bort. Det gör man för att den  kan vara eller kan utvecklas till cancer. Det är såklart förståeligt att du känner dig orolig av att vänta i åtta veckor innan du får ett svar. Ovissheten brukar vara det jobbigaste. Ibland kan det hjälpa att få prata med någon om sin oro och ställa några fler frågor. Till oss kan man även ringa 08-123 138 00. Självklar kan du vara anonym.

Hoppas att detta svar kommer till din hjälp.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen