Frågor

peronlighetsförändring

Hej
Min bästa vännina har drabbats av en glioblastrom typ 4. Hon har opererats, fått strålning och går på cytostatika behandlin..är inne på 4 behandlingen. Min fråga är om det är vanligt med en personlighetsförändring. Hennes dotter upplever henne så elak. Hon bor hos sin dotter och just nu är situationen ohällbar. Hon tjatar och gnäller och tycker allt dottern gör är fel…talar i telefon med andra och ljuger och pratar illa om henne.. Dottern är bara 24 år och gör så gott hon kan. Är detta en symtom på ökad tillväxt eller det bara en symtom på stressen hon känner inför sin sjukdom. Vilka symtom kan det bli mer i framtiden.
Jag försöker stötta så mycket jag kan men bor 30 mil ifrån. Vilken hjälp kan hennes flickor få när det inte finn något socialt nät runt dom

Svar

Hur man blir påverkad av sin hjärntumör beror på var tumören var belägen och hur vävnaden intill blivit påverkat av operationen, men visst kan man bli personlighetsförändrad. Din väninnas döttrar måste naturligtvis få hjälp i den här svåra situationen. De kan kontakta mammans läkare eller sjuksköterska, och be att få en kuratorskontakt för samtalsstöd och om det finns andra alternativ när det gäller mammans boende hos sin dotter.
Om du har möjlighet att ringa oss får du gärna göra det, ibland är det lättare att diskutera den här formen av problem i ett samtal.