Frågor

Ovarialcancer/gyncancer

Hej
Jag är 34 år och har sedan drygt ett år tillbaka en ovarial cysta på ena äggstocken, den har pendlat mellan 3-4 cm i stl varit helt svart på ultraljudsbilden tidigare enkelrummig och eko fattig. Jag har diffusa buksmärtorn längst ner i buken främst den sidan cystan sitter.
Man känner en knöl i buken som efter CT bedömts som vanlig tarm utan hinder. Har även en palperar lymfkörtel i ljumsken sedan flera månader. Ca 1,5 cm storlek
Nu sedan några månader har mensen ändrats, blivit mkt mindre mängd kortare och oregelbunden, fick därför komma tidigare för ny kontroll. Då var cystan ”skum” som de uttryckte det, men ej farlig?! Den var större ca 5,5 cm och hade två svarta hålrum/partier resten va grått. Ny kontroll efter tre v. Vet ej mer..
Kan en cysta som först varit vätskefylld men ej försvinner utvecklas till ovarial cancer?
Har sedan ett åR återkommande feber/subfebril varje vecka, illamående tilltagande nästan dagligen, trött trött trött… tappar hår torra ögon. Inga prover hittils onormala. Ca-125 ej taget. Tack för svar

Svar

Cystor på äggstockarna är vanligt och i de allra flesta fall är de ofarliga. En icke malign cysta kan inte utvecklas till cancer. I vissa enstaka fall kan det vara svårt att skilja en icke malign cysta från en malign. Du har blivit undersökt flera gånger under ett år och inget hittills har visat på att du har en cancersjukdom. Du verkar vara väl omhändertagen och man vill följa upp cystan ytterligare en gång för att vara säker. Tyvärr kan vi inte ge dig fler svar på dina frågor. Det krävs att man undersöker dig igen och kanske tar några fler prover för att bestämma om den ska tas bort eller ej.

Hoppas att detta ändå kan vara till din hjälp. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.