Frågor

Ovanlig stor lipom

Hej

För ungefär 6 månader sen fick jag en bula bakom axel. Den var ingefär 4 centimeter i diameter, den försvann. Men efter några veckor kom den tillbaka och försvann sen igen och sen kom den tillbaka tredje gången och dubbelt så stor. Nu har jag varit hos läkare och han remiterade till ultraundersökning. Ultraundersökningen visade att de var ett ovanligt stor lipom. Sen var jag på magnetkamra undersökning men vad det visade vet jag inte än. Jag har haft ständigt värk i armen, skuldrarn. Jag har hela tiden trodd at värken kom av att jag har en kronisk inflamation i axeln men nu vet jag att värken beror på lipomen. Min fråga är kan det vara cancer i lipom som jag har och om det finns risk för det, hur stor chans är det att de är cancer?

Svar

Hej

Lipom är en ofarlig knuta i underhuden. Det betecknas som en godartad tumör men innehåller helt vanliga fettceller, alltså inga cancerceller.  I regel görs ingen behandling men om lipomet är besvärande kosmetiskt eller som det verkar i ditt fall funktionellt besvärande samt med smärta,  så kan man ta bort det.

 

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd.

Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar

Cancerrådgivningen