Frågor

Orolig

Hej!
Min mamma opererades för tjocktarmscancer för 2 och ett halvt år sen och gick sen på cellgifter i ett halvår eftersom det spridet sig till 6 lymfkörtlar i tjocktarmen. Hon röntgades och gjorde koloskopi i augusti utan anmärkning men hennes cancer markörer hade stigit till 5. Nu ett halvår senare har hennes markörer stigit till 7 så läkaren har bestämt att det ska göras en tidigare röntgen redan nu i mars. Min mamma är ledsen och orolig inför röntgen. Hur oroliga behöver vi vara när röntgen var helt bra för ett halvår sen? Och är 7 mycket i markörer ?

Svar

Hej.

Det är helt normalt att man blir orolig när man behöver göra en extra undersökning . En ökning av tumörmarkören behöver inte betyda att sjukdomen har kommit tillbaka men man vill alltid kontrollera extra noga då något har förändrat sig. Det finns flera olika tumörmarkörer men vi gissar att du menar CEA och då är 7 ingen stor ökning. Så det troliga är att ni inte skall behöva vara så oroliga.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen