Frågor

Ont mage och rygg

Hej för ca två månader sedan fick jag besvär i nedre delen av buken. En diffus smärta. Efter några veckor bokade jag tid hos mödravården för att kolla då jag fick barn för snart 10 månader sedan. Väl där gjordes ingen undersökning utan hon pratade bara om preventivmedel och att jag fick vända mig till vårdcentralen.
Jag fick för ca en månad sedan också ont i ryggen, svanken ner i svanskota och rumpa. Framför allt får jag ont när jag sitter. Både i mage och rygg. Var på vårdcentralen och de kände på min mage och sa att jag skulle gå till sjukgymnast. Jag frågade om man inte borde göra en gyn undersökning, men de ville avvakta. Valde att byta vårdcentral till Nova och fick träffa en läkare där i torsdags, han kände på magen och tog urinprov – allt såg bra ut. Men valde att skicka mig på ultraljud av buk. Väntar på tid för detta.

Har den senaste veckan också haft illamående större delen av dagarna och känt mig orolig. Jag spänner också käkarna både på dagen och natten.
När jag ligger ner har jag inte ont i magen.
Inga mellanblödningar.

Har fött tre barn och jag är 30 år. Har ingen i familjen som haft bröstcancer eller äggstockscancer.

Min moster som inte fått några barn fick livmodercancer när hon var 54 år.

Svar

Hej.

Vad bra att du nu får göra en undersökning, det kan vara skönt att få göra en ultraljudsundersökning även om de symtom du beskriver låter som att det kan vara helt normalt för situationen. Det är mycket som förändras i kroppen i och med att man föder barn bland annat är muskulaturen  påverkad vilket kan ge symtom också från rygg och bäcken. Hela bäckenet har varit utsatt för en stor påfrestning och det kan ta lång tid för kroppen att helt och hållet återhämta sig. De symtom du beskriver låter inte som cancer.  Du skriver att du är spänd och orolig och det kan i sig göra att man mår illa. Ibland kan det vara skönt att ha någon att prata med om sin oro, samtalsstöd kan du få via din vårdcentral eller via mödravården.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen