Frågor

Ökad risk för cancer vid östrogenanvändning?

Hej! Min syster (63 år nu) fick bröstcancer för 2 år sedan. Hon fick genomgå både operation, cytostatika och strålning, och sjukgymnastik för arm pga förlorade ”portar”. Från upptäckt till all behandling var klar tog det närmare 8 mån.
Vår mamma dog 1991 av äggstocks-eller magcancer…oklart vad, då vi inte sett nån tydlig journal. Från upptäck till död tog det 2,5 år. Mamma var då 67 år.
Genetisk risk-info som min syster fick sa de att jag som syster har större risk att få cancer (bröstcancer?). istället för 10% risk har jag 12 % risk.
Samma gäller för hennes döttrar och mina döttrar.
FRÅGA: 1/ Jag undrar om det blir större risk för mig att få cancer om jag äter östrogen?
2/ Eller om jag använder östrogen lokalt på torrt underliv?
Jag är 59 år.
Mvh Ulrika Wiberg

Svar

Det finns en ökad risk för bröstcancer om man äter östrogen. Om du har en syster som haft bröstcancer så ökar din risk ytterligare. Lokal användning av östrogen ger ingen ökad risk för bröstcancer. Man får sammanväga risk och livskvalitet. Du kan tala med din gynekolog om vad som blir bäst för dig.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar eller behöver stöd kan du även ringa Cancerrådgivningen på telefonnummer 08-123 138 00, det kan vara lättare att talas vid.