Frågor

Obesvarade oroande frågor

Hej!

Jag är 30 år och är precis som många andra som frågat här, rädd för att få hudcancer någon gång i framtiden. Jag har vid ett flertal tillfällen under tonåren bränt mig utomlands (Italien, Spanien) och vid några gånger bränt i princip hela mig och fjällat, ALDRIG blåsor eller grov fjällning. Jag brukar oftast smörja in mig. Jag är mörkblond, ljus hy och blå/gröna ögon. Jag kan bli brun om jag solar långsamt och försiktigt. Jag har inga fräknar och ingen hudcancer i släkten. Men eftersom jag bränt hela mig vid ca. 5 tillfällen är jag jätteorolig att det bara är en tidsfråga innan jag får hudcancer. En av gångerna jag brände HELA mig var i Thailand, i juni, så det var regnperiod där, gör det någon skillnad för solens styrka? Någon mycket pålitlig person hade lurat i mig att om kroppen är våt skyddar det mot solen. Så jag hade inget solskydd under ca. 1 tim och gick istället upp och ner i vattnet hela tiden. Blev röd som en kräfta och fjällade någon dag senare. Jättekorkat! 17 år gammal!!
Jag vet inte om jag har mycket leverfläckar, det beror på vad som räknas. Har många små små, mycket ljusbruna fläckar som mer ser ut som fräknar/pigmentmärken (framförallt på armarna som varit mest i kontakt med solen), ska alla dessa också räknas som leverfläckar? För jag har läst att om man har över 100 leverfläckar på kroppen har man 5 ggr högre risk för att utveckla hudcancer. Vilket känns väldigt skrämmande!!
Jag har aldrig solat solarium. Jag röker inte och har heller aldrig druckit särskilt mycket alkohol och kommer också försöka att aldrig nånsin ens få röd hud igen. Har heller inga andra bakomliggande sjukdomar. Jag har alltid tränar mycket och gör det fortfarande och äter också näringsriktig hemlagad mat. Så jag hoppas att min kropp klarar av att dela cellerna bra samt dödar skadade celler som skulle kunna ge upphov till olika former av cancer. Men är så orolig och kan inte sluta grubbla över detta!!

Det finns några frågor om hudcancer som jag försökt leta efter på faktasidor på internet och bland frågor som ställts här. Några har jag fått svar på, men de som fortfarande saknar svar är följande:

-Jag har svårt att veta vad som räknas som leverfläckar (se ovan som jag beskrev som fräknar m.m.)?

-Hur lång tid till behöver jag vara orolig? Alltså hur långt tid efter att man bränt sig borde det maximalt ta innan melanom utvecklas om det nu kommer att utvecklas? Kan jag slappna av om sisådär 20 år om jag brände mig senast för ca. 13 år sedan (Thailand). För jag har läst att man kan drabbas av melanom i 30- och 20 årsåldern och att det även finns 14-åringar som drabbats av melanom!! Då borde det ju ta mindre än 20 år för melanom att utvecklas?

– Hur lång tid tar det för melanom att bilda dottertumörer, metastaser som kan spridas till lymfsystemet, lungorna m.m.? Räknat från när den är rimlig att själv kunna upptäcka om man håller regelbunden koll på sina leverfläckar. Några veckor, månader eller år?

– Om man nu bränt hela sig så borde man ju kunna få melanom var som helst på hela kroppen. Innebär det då att man kan få melanom om och om igen även om man aldrig mer solar?

-Jag har läst att det finns tre olika typer av Melanom, en ytligt växande och en som växer på djupet och den tredje minns jag inte eller om det bara var två? Men den som växer på djupet lät mer allvarlig och bildar lättare metastaser. Bildar den även metastater fortare än den ytligt växande? Hur vanliga är de båda? Vad är överlevnadsstatistiken för den djupgående, tycker den borde vara mycket allvarligare? Beror båda två på solskador?

– Kroppen lagar ju sig själv hela tiden och dödar skadliga celler, bl.a. möjliga cancerceller. Om man nu lever ett friskt liv som jag beskrev ovan med träning och bra kosthållning, borde inte då chanserna öka att kroppen reparerar skadan på huden som solningen orsakat? Att man också ser till att aldrig mer bränna sig i solen.

– Solen är ju starkare utomlands och framförallt runt ekvatorn. Men det borde väl innebära att man bara bränner sig lättare? Inte att solen på något sätt tränger djupare in och bildar cancer lättare än i Sverige? T.ex. vet jag dem som solat 3-5 timmar i sträck i Sverige och bränt sig och fått blåsor m.m. Borde inte det vara värre än att sola i Thailand i juni utan solskydd i 1 tim och bränna sig så man fjällar men utan att få blåsor?

-Hälsokosten Silica sägs bygga upp huden från grunden. Borde inte det laga huden och minska risken?

– Till sist undrar jag det som mest roar mig!! Hur stor bedömer ni risken att jag utvecklar hudcancer någon gång i framtiden? Bränt hela mig 5 ggr under tonåren och även andra ytor oftare (underarmarna och ansiktet m.m.). Men aldrig solat solarium och har inte solat och knappt bränt mig alls senaste 12 åren och kommer fortsätta att undvika solning framöver, ha heltäckande kläder på mig m.m. Tror du kroppen då klarar av att läka sig själv?

Tack för all hjälp med dessa jobbiga tusen frågor!!

Vänliga hälsningar
Emelie

Svar

Hej! Det är som du skriver att våra förändrade solvanor är den främsta orsaken till att malignt melanom ökar i Sverige. UVA strålning är det ultravioletta ljus som tränger djupast ner i huden, UVB
strålningen gör att vi bränner oss om vi vistas i solen för länge. Kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer.
Reser man till varmare länder på vintern bränner man sig lättare för att den vinterbleka huden är ovan vid det starka solljuset, så att man lättare bränner sig. UV- indexet är i exempelvis Thailand dubbelt så högt som under solig sommardag i Sverige.
Personer med ovanligt många leverfläckar som är större eller oregelbundna skall kontrollera sin märken. Det tar lång tid innan cancer bildas. Melanom kan man få var som helst på kroppen. Melanom delas in i olika stadier beroende på tjocklek, om närbelägna lymfkörtlar eller om det finns metastaser. Vi kan inte uttala oss om hälsokostpreparatet Silica. Det bästa är att du redan har börjat tänka på att ändra dina solvanor och vara uppmärksam på din hud. Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Om du är orolig så kan du ringa till oss i bland är det lättare att talas vid.