Frågor

Bröstcancer

Hej!

Jag kan börja med att berätta att jag är gravid i vecka 20 och ammar fortfarande mitt barn som är 17mån gammal. Sedan jag blev gravid har jag börjat få ömma bröstvårtor och det har jag än idag. Jag har även en smärta inne i bröstet när jag ammar. Det är värre i vänstra bröst än det högra. Nu i snart tio dagar har jag upptäckt en fläck på vänstra bröstet som är ca2cm stor. Märket var då ganska blek, den såg mest ut som ett rivmärke, med lite flagnande hud. Efter två dagar blev fläcken ganska blek. Men efter ca 5dagar såg jag att märket var fortfarande kvar och blev rödare, med lite knottrar och lite upphöjd på vissa stället som en skorpa (inte på hela märket). Efter ca två dagar började den blekna igen. Men helt plötsligt efter en dag såg jag nu att den har blivit röd igen och lite upphöjd. Jag svettas mycket under brösten och under de senaste tre veckor har det börjat klia under brösten och runt hela brösten, fast inte i själva bröstet. Inga utslag där jag kliar, men det kan bli lite rött efter att jag har kliat. Vet inte om detta har ett samband med fläcken jag har nu. Fläcken är inte särskilt varm jämfört med resten av bröstet. Nu har även denna fläck blivit lite glansig. Vad kan det vara??? Vet ej hur jag fått den här fläcken. Kan det vara något farligt? Jag mår inte alls bra och är ständigt orolig.

Svar

Att det ömmar mer i brösten nu när du är gravid än innan är helt normalt, det har att göra med de hormonella förändringarna som gör att bröstvävnaden skall växa till, i förberedelsen för det nya barnet som skall komma. Du skriver att fläcken till en början såg ut som ett rivmärke och att det sedan har förändrats över tid, ett rivmärke eller sår som läker kan förändras i färg och utseende under läkningsprocessen. Att det kliar i och runt brösten kan ha med graviditeten att göra men också med att du svettas mycket. Jag tror inte att du behöver oroa dig så mycket för detta , det låter inte som att det är något farligt. Om du ändå känner dig fortsatt orolig så be barnmorskan på din Mödravård att undersöka ditt bröst.

Hoppas att detta är svar på din fråga. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa Cancerrådgivningen tel. 08-123 138 00. Det kan ibland kännas lättare att få prata om det.