Frågor

Njurbiopsi

Hej,

Befinner mig i cancerhelvetet rejält. Först bröstcancer men bra diagnos(väldigt tacksam)sen endometriecancer men än en gång bra diagnos(väldigt tacksam)(allt under 8 månader). under ct hittade de både förändring på lunga och på njure varav det väl är njure som oroar mest. Hade hoppats på cysta eller complex cysta men inte jag. De tog ct med kontrast runt 20 juli i år då var den 15 mm och sen i slutet av augusti så to de utan kontrast och den var fortfarande 15 mm. Nu vill de göra biopsi (de kan fortfarande inte se vad det är) och jag är livrädd för allt och vet varken ut eller in. Har stora psykiska besvär sedan innan och det var typ mina sista krafter som togs när livmoder opererades bort i sommar. Har varit obese 1.59 och som mest ca 95 kg(nu 75 kg) men det känns som om det spelar ingen roll vad jag gör cancerhelvetet förföljer mig. Hur farligt är biopsi? Hur säkert är resultatet på så liten massa och borde jag göra operation med en gång istället? Vet dock inte hur jag ska klara en operation till får aldrig chans att hämta mig. Ingen cancer i familjen förutom morfar

Svar

Hej.

Cystor i njurarna kan man ha av många olika slag och de är oftast ofarliga. Eftersom du har haft två olika cancersjukdomar tidigare så vill man vara helt säker på att cystan inte har med någon av dem att göra, detta för att du ska få rätt behandling. En biopsi är en säker metod för att kontrollera detta och en biopsi är förenligt med mycket mindre risker än en operation så det är absolut att föredra.  Att du har lyckats gå ned i vikt är jättebra så tappa inte din motivation till att fortsätta. Det är det så bra! både för din hälsa generellt och också för att minska risk för återfall i din cancersjukdom.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen