Frågor

Myelom, galopperande förlopp

Min mamma fick ohanterbar smärta i bröstkorg. 1,5 veckor sedan fick hon en trolig diagnos myelom efter en röntgen där hon hade förändringar/urkalkningar i flera revben och bröstben samt att kalciumhalterna i blodet var höga. Har inte fått bekräftat att det var myelom än. På tre dagar gick det från att hon kunde gå med rullator och äta (onsdag), torsdag kunde hon stå upp, dricka näringsdryck och svälja tabletter, fredag kunde hon inte svälja tabletter eller stå upp och på fredagkväll somnade hon in. Vi/jag har inte fått någon riktigt förklaring till att det kunde så fruktansvärt snabbt. Dvs vi har inte pratat med läkare efter dödsfallet, jag har försökt få kontakt men inte lyckats ännu.

Har ni några teorier om hur det kunde gå så fruktansvärt fort från trolig diagnos till död? Kan njurarna ha lagt av på grund av högt kalcium i blodet? Eller la alla organ bara av? Vad är den vanligaste fysiologiska orsaken till att man dör då man har myelom (vet ju att det är en dödlig sjukdom, men jag tänkte njursvikt eller likanande)

Svar

Hej,

Det låter som en klok tanke att tala med din mammas behandlande läkare för att få veta vad som orsakade hennes död. Vi kan förstås enbart uttala oss generellt. Faktorer som hennes ålder och allmänna hälsa ligger i grunden förstås. Det är sällan som myelom i sig, högt calcium och njursvikt orsakar ett så snabbt förlopp. Förstår att du har många frågor och behöver klarhet i vad som hände så försök att få till ett samtal så snart som möjligt.

Hoppas att detta var svar på din fråga.

Du får gärna ringa oss då det kan vara lättare att resonera i ett samtal. 08-123 138 00, kl 8.30 – 16.00, stäng för lunch 12.00-13.00