Frågor

Min man har fått leukemi

Hej
Min man har just fått reda på att han har en leukemi sjukdom. Man såg på röntgen att mjälten var förstorad samt att lymfköttlar ävem var förstorade. Han har en längre tid haft ont i höften samt i leder
vilket jag kunnat läsa mig till kan ha ett samband. Docktorn som han träffat på Hälsocentralen sa att man kan se att det rör sig om en leukemi men inte den akuta, kan det stämma att man i ett så tidigt skede kan utesluta akut leukemi? Vi har läst att det kan vara 2 olika typer av sjukdomen en sk KLL och KLM vilken är skillnaden och hur ser man det? Min man har fått tid på Hematologen den 3 aug, förstår att vi får mer svar då, men ändå så hoppas jag få lite mer svar av er, vore tacksam för detta eftersom vi är mycket oroliga. Min man är 62 år och vi är bosatta i Gävle. Tacksam för svar
mvh
Monica Örnmark hustru

Svar

Akut leukemi har ett mer dramatiskt förlopp och det ser man i ett blodprov där de vita blodkropparna är kraftigt förhöjda och innebär oftast direkt inläggning på hematologen.

Kronisk lymfatisk leukemi och Kronisk myeloisk leukemi har en mer långsam utveckling.
Skillnaden mellan sjukdomarna ser man på en biopsi av körtlarna och benmärgen tillsammans med övriga symtom, blod och urinprover och ev. röntgenundersökningar.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.