Frågor

metastaser

Hej!
Jag har en anhörig som fått beskedet om att hon fått metastaser i dels hjärnan, men även lever, lunga, binjurar. Hon hade bröstcancer för några år sedan, men blev sagd till sig att allt det var borta efter fullgjord behandling. Nu har det tydligen spridits fjärrmetastaser. Hur kan man vara så säker på att det är metastaser, dåliga såna, i hjärnan? Det är inte som att man tagit tester där… Måste det vara det om det är en metastas i levern tex? Och kan man missa sånt efter förra omgången cancer?!
Jag funderar över om man kan, efter behandling av cellgifter, kan ”underhålla” metastaserna med strålning så dom inte växer? Jag har även hört om protonstrålning, är det något som kan användas mot metastaser i hjärnan? För jag har ju förstått att cellgifter inte går upp till hjärnan… (vilket kanske är positivt med tanke på hur mycket celler det finns där 😉 )
Man känner sån sorgsenhet, hopplöshet att man bara ska acceptera som det är.
Pratar runt med folk, och läser på internet, många uppmuntrar ändrad kost osv. Är det något som hjälper öht? Eller är det isf för förebyggande? Eller kvittar det helt…?
Har ju tusen frågor… Tacksam för något svar iaf. =) Tack på förhand

Svar

När man har behandlat en patient för en tumörsjukdom, så finns det alltid en risk att sjukdomen kommer tillbaka trots en fullgod cancerbehandling. Detta gäller så gott som alla tumörsjukdomar. Risken är också större om personen ifråga hade en mera aggressiv sjukdomsform från början. Metastaser, eller dottertumörer som man också kan kalla dem för, ser annorlunda ut än vad den primära tumören ser ut, alltså den första tumören som bildades. Därför kan man se skillnader på metastaser och icke metastaser.
De behandlingsalternativ som används vid spridd sjukdom är även där cytostatika, strålbehandling och antikroppsbehandling. Strålbehandling ges mot metastaserna i hjärnan. Är de få tumörer i hjärnan kan man behandla med den så kallade strålkniven.
Att ändra på kosten hjälper tyvärr inte i den här situationen.
Hoppas det är svar på din fråga. Det går även bra att ringa till oss. Telefonnummer 08- 123 138 00.