Frågor

Metastaser i lungorna

Hej har flera metastaser i båda lungorna från livmodershalscancer. Fick i början av förra året 6 cellgifter. Första 3 omgångar minskade samtliga metastaser sen avstannade. Den största är 16mm resten är under 9mm. Min läkare vill inte ge mig mer cellgifter utan föreslår stereo taktisk strålning men bara på den största. läste att det fanns dödsfall efter denna behandling. Jag undrar om det hade varit bra med laser kirurgi, ablation eller något annat i stället?

Mvh Mirjana

Svar

Hej.

Stereotaktisk strålbehandling är i dag en vedertagen och väl beprövad behandlingsform. Denna strålbehandlingsmetod begränsar strålningen till just metastasen så att omgivande frisk lungvävnad skyddas vilket är bra då det ger mindre biverkningar. Det finns idag stor erfarenhet av att bestråla på detta sätt i lungan så du ska inte behöva vara orolig för detta, du skulle inte bli erbjuden denna behandling om den bedömdes som riskabel för dig. Huruvida någon av de andra behandlingarna skulle kunna vara aktuella i ditt fall kan vi inte svara på.

 

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen