Frågor

Metaplastisk/Hyperplastisk

Hej! För 7 år sen drabbades jag av Metaplastisk bröstcancer som gömde sig i en polyp. Nu har de hittat en sågtandad polyp i blindtarmen och en hyperplastisk polyp i tjocktarmen. På amerikanska sidor på nätet verkar Hyperplastic och Metaplastic vara i stort sett samma sak. Stämmer det? Ska jag vara orolig?
Mvh Annica

Svar

Hej.

Man kan förenklat säga att hyperplasi och metaplasi båda är former av cellförändringar. Hyperplasi betyder att det är en ökning av antalet celler i en vävnad eller ett organ utan att det behöver vara någon tumörbildning och metaplasi betyder att celler av ett visst ursprung har bytts ut mot en annan celltyp dvs. att cellerna är av en annan sort än vad det skall vara på platsen. De flesta former av polyper är ofarliga, vissa polyper kan över tid utvecklas till cancer och därför bör de för säkerhetskull tas bort.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen