Frågor

Matstrupen

Jag är kvinna på 33 år men en fråga.
Jag gjorde i augusti 2018 en gastroskopi då jag hade problem och obehag från matstrupen. Den visade att jag hade ett litet bråck på magmunnen. För övrigt var allt annat fint och helt retningsfritt. Han såg inga skador eller irritation.

Jag har medicinerat med omeprezol vid behov (väldigt sällan då jag blir kass i magen av dom)

Nu på senare tid har jag haft problem med smärta i bröstkorgen mer åt höger sida. Den senaste veckorna händer det Ibland när jag sväljer mat och dryck kan jag känna obehag på höger sida av bröstkorgen. Det spelar ingen roll vilken typ av mat och dryck det är samt att det inte är varje gång jag sväljer utan någon gång då och då. Tar losec för besvären just nu.

Läkaren ska jag prata med igen nästa vecka och hon pratar om att eventuellt göra en ny gastroskopi. Jag kan väl säga att jag inte är jättesugen på att genomgå den en gång till.
Min fråga är därför om det skulle kunna utvecklats en matstrupscancer på 2 1/2 år? Eller kan jag ha lite is i magen och låta den gå någon månad och se om besvären lägger sig av sig själv?

Svar

Hej

Om du kan avvakta och se om besvären lägger sig av sig själv kan vi inte ta ställning till det behöver du diskutera med din läkare. Generellt kan man säga att när man har ett bråck vid magmunnen så är det vanligt med den här typen av återkommande symtom.  Utveckling av cancer är oftast en mycket långsam process, så det är kanske inte så troligt att det har hunnit utvecklas till cancer i ditt fall men det kan man förstås inte säkerställa utan att först undersöka dig.

 

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.
Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen