Frågor

Man med irriterad bröstvårta

Hej, är en man på 62 år och är mycket aktiv, har sedan i somras haft obehag från mestadels min högra bröstvårta, det började med liten lätt klåda, om det ens hör ihop vet jag inte, sedan övergick det till beröringskänslighet och detta utökade till obehag från kläder som berörde bröstvårtan. Det började så småningom svida på bröstvårtan och idag ( 23 feb 2018) har jag lite ont och mer diffusa symtom, om dom hör ihop vet jag inte men jag är öm över en del revben på samma sida, bröstvårtan är aningen större än den vänstra, inbillar jag mig iaf. Bröstvårtan svider ofta och känns öm även området runt, men inte alltid.
Ibland har jag inget obehag alls som tex när jag vaknar på mornarna, men på dagara kan det kännas som det bränner och gör ont.
Har aldrig känt nåt liknande förr, någonsin.
Jag var till vårt sjukhus, läkaren tittade bara, hon gjorde ingen undersökning utan gav mig en salva, hon sa att bröstvårtor är känsliga och att det kunde vara hormoniellt, hon sa att mina bröstvårtor inte vände inåt och inga sår eller hudproblem.
Jag har inte märkt nån skillnad av salvan.
Ibland upplever jag att det är en viss skillnad upplevelserna av mina besvär av hur jag sitter, sjunker jag ihop ökar besvären med dom lättar när jag sträcker på mig.
Besvären, svedan kommer i vågor av och på med mellan på några minuter, har blivit mer konstant på senaste dagarna
Jag har inte några knölar i bröstet, vad jag kan känna, och det kommer ingen vätska ur bröstvårtan heller.
Jag har haft talg infektioner i höger armhåla eller hår i hårsäckarna men har inget sånt nu..har känt och undersökt mina armhålor så dom blivit ömma av det, jag har alltid varit lite öm i armhålorna, känner dock inget jag tolkar som en knöl, känner nån ömhet i nåt jag tror kan vara nån sena eller muskel, har nån diffus obehagskänsla under armarna, mer under höger arm än vänster.
Vaknade i morse med ryggvärk mellan skulderbladen, vilket jag får då och då och har haft under årens lopp, det går som regel över på ett par dagar.
Jag har en god vän i min egen ålder som nyligen behandlats med framgång mot lymfom.
Jag oroar mig själv för att det jag lider av kan vara Pagets eller manlig bröstcancer, det finns i tankarna ständigt och när mina besvär känns lite mer besvärande så gnager oron mer.
Jag har bestämt mig för att åka till sjukhuset igen och be om att bli undersökt med ultraljud, vet inte om det är en meningsfull metod.
Mina besvär är iaf för mycket för att vara ingenting, och nånting borde man väl kunna tänka sig att jag drabbats av, om det nu inte skulle vara bröstcancer, eller annan cancer.
Jag kollade mitt PSA för nåt år sedan, hade 0,6 då.
Ingen i min familj, föräldrar, eller syskon har haft cancer, min fars äldre bror gick bort i cancer, storrökare.
Jag har försökt googla mig fram till ett svar, men det ökar istället min oro pga att 80% av alla sökresultat handlar om bröstcancer, och 99 % av dessa sökresutat beskriver kvinnlig bröstcancer.
Jag känner mig inte klar över symtomen på manlig bröstcancer och inte heller hurvida dessa symtom stämmer mot mina.
Jag bor sen en tid utomlands och funderar på att resa hem igen för att bli undersökt.
Jag vet att det är svårt att svara på men är min oro över att jag drabbats av manlig bröstcancer på något vis befogad, jag vet att det är ett 40-tal män om året som drabbas ??
Tacksam för ett svar

Svar

Du har blivit undersökt av en läkare som inte kunde känna någon knöl, se någon indragning av bröstvårtan, hudförändring eller vätska ur bröstet. Det stämmer som din läkare sa att bröstvårtorna kan vara väldigt känsliga både hos män och kvinnor. På din beskrivning låter det inte som du har symtom på bröstcancer. Du har redan bestämt dig för att be om att få göra ultraljud på bröstet vilket är en bra undersökningsmetod för att utesluta cancer.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen