Frågor

Mammografi

Har fått en kallelse för mammografi till september 2016 I februari var jag på mammografi genom min husläkare. Då var jag på en mottagning på Drottninggatan. Jag hade tagit kontakt med husläkaren eftersom mammografi undersökningen dröjde denne skickade remiss. Jag skulle ha blivit kallad i februari men troligen på grund av omstrukturering inom området i Stockholm så har detta dröjt. Nu undrar jag om jag borde gå även denna gång? Då blir det 2 gånger på ett halvår.

Jag har varit i kontakt med mammografiavdelningen på KS där de sa att jag har möjlighet att gå inom 6 månader. Bör jag göra det? Då blir det 2 gånger på 1 år. Hur hamnar jag rätt i screeningen?

Vill tillägga att jag tycker att det är oerhört jobbigt inför undersökningarna. Jag oroar mig konstant tiden före.

Svar

När du har gjort en mammografi för 6 månader sedan så finns det ingen medicinsk anledning till att göra en till undersökning till redan nu, detta förutsatt att du inte har några symtom eller besvär från brösten. Screeningmammografin har inte någon sammanlänkning med den kliniska mammografi som du gjorde i februari på remiss från husläkaren. Screeningtiden går tyvärr inte att ändra på då den utgår från ett automatiserat system med fasta intervall. Du får själv bedöma om du vill göra en mammografi nu och att det blir ett tätare intervall denna gång eller att avvakta och då blir intervallet till nästa screeningtid längre. Eller så kan du be att få flytta fram tiden till februari så att det blir en gång om året denna gång och så kommer du rätt i intervallet efter det. I de fall du skulle få något symtom skall du oavsett detta kontakta din husläkare för remiss i tiden mellan intervallen. Det är inte ovanligt att man som du känner oro inför undersökningen.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.