Frågor

Mammas cancer

hej,
Min mamma drabbades av bröstcancer när hon var 38 och gick bort 10 år senare av skelettmetastaser. Jag har inte bcra generna vilket jag testat. Jag kan dock inte sluta tänka på varför hon fått denna sjukdom och upplever ett enormt obehag av att det kanske finns en gen de inte upptäckt ännu som jag ärvt. Jag är 33 år nu själv och har små barn. Finns det något jag kan göra mer än mammografi 1 gång om året och undersöka själv. Min mormor hade ingen bröstcancer dock fick hon sarkom i ungefär samma ålder som hon blev helt friskförklarad ifrån och inte fick tillbaka. Kan det ha ett samband? vet man något kring det?

Talar ärftlighet emot då förloppet var långsamt och att inga andra släktingar drabbats?
Jag vill verkligen höra ert svar på detta. Mvh U

Svar

Det ska vara minst tre nära släktingar, i rakt nedåtstigande led i minst två generationer som har haft samma form eller associerade cancerformer, med det menas cancerformer som man vet hör ihop genetiskt (t ex bröstcancer och äggstockscancer) för att man ska misstänka ärftligcancer.
Ibland kan man via tester upptäcka en ärftlig gen. Idag känner vi till BRCA 1 och 2 men det finns säkerligen fler. I vissa familjer kan man se att sjukdomen dyker upp regelbundet men man kan inte hitta någon ärftlig gen. Då brukar man nöja sig med att man ser att det i familjeträdet finns många som drabbats av samma cancersjukdom.
Du har själv testats och var inte bärare på någon ärftlig gen. Det fanns inte fler i din familj som hade samma sjukdom. Du går på regelbundna kontroller och undersöker dina bröst själv. Mer kan du inte göra.