Frågor

Malignt melanom

Hej,

Min make har precis fått veta att den leverfläck han tog bort för ca 2 veckor sedan är malignt melanom och att det krävs ytterligare operation. Läkaren har sagt att de måste ta bort ett område på 8 cm i diameter och 8,5 mm djupt området är lokaliserat i höjd med nedersta revbenet på sidan av bålen. Nu undrar vi om djupet och diametern har någon betydelse för hur långt gången processen är? Kan det säga något om i vilket stadium tumören befinner sig? Kan tilläggas att min man kännt av stickningar i märket under en längre period.

Skulle vara så innerligt tacksam för snabbt svar!

Svar

Svaret på din fråga är nej, djupet och diametern säger egentligen ingenting om vilket stadium som tumören befinner sig i eller hur långt gången procesen är. Däremot så vill man ha en större marginal med frisk vävnad så att man kan vara säker på att det inte finns några cancerceller kvar i området där fläcken tidigare fanns. Stadie av sjukdomen har främst att göra med hur tjockt melanomet var och om det har haft en sårig yta eller inte.
Klåda kan vara ett tidigt symtom och påverkar inte heller prognosen.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.