Frågor

Malignt melanom i slemhinnan

Undrar över prognos, behandling, mer operationer mm mm mm
Sökte för mitt ”munsår” sedan september 2016 och varit ett flertal gånger hos min husläkare som till slut så att det var inbillning. Har haft 3 punkter i blåsan konstant i 2 år. Fick till slut remiss från min tandläkare till käk-kirurgen som tog mig på allvar o fick sedan komma till öron, näsa, hals som tog prov för 1 månad sen o konstaterade malignt melanom. Min tumör satt i underläppen och en stor del av den och även hakan blev bortopererad i fredags. Nu avvaktar jag provsvar o även kallelse till röntgen av lymfkörtlarna.
Vad händer sen…?
Såå många tankar…

Svar

Hej.

Det kan verkligen bli mycket tankar när man är i väntan på svar och ännu inte fått besked om vad som händer här näst, tråkigt att höra att du fått söka under så lång tid för att få rätt hjälp. Det kan vara många olika faktorer som påverkar upplägget av din fortsatta behandling. Provsvaren från den patologiska undersökningen där man tittar på den borttagna tumörens olika egenskaper och om det finns spridning till lymfkörtlarna eller inte kommer att påverka vad som händer sedan. Om man har fått bort all tumör med en god marginal i samband med operationen och man inte har funnit någon spridning till lymfkörtlarna kan det vara så att man inte gör något mera.  Det kan ibland vara aktuellt med tillägg av strålbehandling eller i vissa fall också immunterapi för att minska risken för att sjukdomen skall komma tillbaka.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen