Frågor

Magsäckscancer

För cirka 1 mån sen upptäcktes magsäckscancer genom gastroskopi min magsäck, skiktröntgen visade ingen spridning och magnetröntgen av levern visade inga fel.Titthåls operation infördes, allt såg bra ut för att
operera bort hela magsäcken, men efter en vecka fick jag besked att på provbitarna från bukhinnan fanns mikroskopiska spår av cancer celler, man tog även bort 1st lymfkörtel i närheten men i den hittades inga spår av cancern.Så nu kan man inte operera bort magsäcken utan ska köra cytostatika behandling ca 6 mån…finns det några andra möjligheter eller är det ända man kan göra.

Svar

De behandlingsmetoder som används vid magsäckscancer är kirurgi, cytostatika och strålbehandling. Dessa metoder kan kombineras. Ibland ger man cytostatika innan operationen för att möjliggöra ett bättre operationsresultat. Ibland är det tyvärr inte möjligt att operera för att tumören sitter så olämpligt att man inte har något att vinna på en kirurgiskbehandling.
Tala med din doktor igen om du inte vet hur man har resonerat i ditt fall. Det finns även möjlighet att begära en second opinion. Det innebär att en annan läkare gör en ny bedömning om man kan behandla på ett anoorlunda sätt.