Frågor

Magsäcken

Hej!
Min pappa har länge haft en s.k problemmage med diverse symtom genom åren. Han är nu 68 år. För ca 10-15 år sedan behandlades han med bl.a antibiotika för att eliminera helicobacter pylori. Nu tar han Omiprazol. Hans syskon har också haft diverse problem med sina magar. En av hans bröder gick nyligen bort i mag/tarmcancer.
De senaste åren har pappa genomgått gastroskopi. Det som framkommit under dessa undersökningar är följande:
-Intestinal metaplasi
-Låggradig dysplasi
-Tubulärt adenom
Jag har inte patologens provsvar framför mig just nu men jag minns att man nämnde något om en ”oregelbundet byggd” ventrikelslemhinna. Dessa fynd gjordes alltså i magsäcken (främst i antrum och corpus).
Informationen från läkarna har varit knapphändig. Jag vet inte hur pass allvarligt sånt här är och läkarna/sjukvården har inte heller klassat honom som en högriskpatient. Men med tanke på hur cancervården fungerat i Sverige de senaste åren vill jag ta det säkra före det osäkra och försöka vara välinformerad. Min främsta fråga är: Vilka förebyggande åtgärder kan vi som anhöriga vidta och vilken hjälp kan vi få? Nånting måste man väl kunna göra i förebyggande syfte eftersom allt handlar om att upptäcka cellförändringar tidigt och förebygga?
Tacksam för ett svar!
Mvh,
Göran

Svar

Hej!

Rökning och ett lågt intag av grönskaker är etablerade riskfaktorer  för ventrikelcancer. Att sluta röka och att äta mer frukt och grönt är något man själv kan påverka. Du nämner att många släktingar har haft problem med magen och någon har utvecklat cancer. Ni skulle kunna ta kontakt med en ärftlighetsmottagning(finns på universitetssjukhusen) och rådfråga kring er familjesituation. Är det flera personer i släkten som har haft samma typ av cancer kan det betyda att man har en ökad risk för att drabbas. Då kopplas man till ett kontrollprogram för att tidigt upptäcka cellförändringar/cancer. Om man inte har en ökad risk på grund av ärftlighet så ska man söka vård vid symtom. Ventrikelcancer är i dag en ovanligt sjukdom, mycket på grund av antibiotikabehandling vid helicobacter pylori.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig igen. Det går även bra att ringa 08-123 138 00.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivnigen