Frågor

Mage

Hej!
Jag har tryck i ändtarmen. Går på laktulos mot hård avföring. Imorse efter jag bajsade fick jag ont i nedre delen av magen, nedanför troskanten. Kan jag få tryck i ändtarmen om jag har något gynfel?
Gjorde senast i januari gynundersökning med ultraljud. Och i juli utan ultraljud. Eller kan hård mage och hemorrojder eller ibs ge såna symtom?
Gjorde endoskopi för fem år sedan och gastroskopi för fyra år sedan. Kan cancer ha uppstått under den tiden?
Orolig för cancer.

Svar

Tryck mot ändtarmen kan man få av gynekologiska åkommor men detta är ej troligt i ditt fall då du är ordentligt undersökt vad gäller detta. Är man hård i magen kan det lätt bli så att det gör ont efter det att man har bajsat, då avföringen börjar att flytta sig även längre upp i tarmen.Cancer i tarmen utvecklas vanligtvis långsamt under många år men kan uppstå under den tiden av fem år som du beskriver.
Hård mage, ibs och hemorrojder kan verkligen vara besvärligt och de är alla vanliga orsaker till de magproblem du beskriver. Prata med din läkare om din oro, hen kan bedöma om du bör göra någon ytterligare undersökning.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.