Frågor

Lymfom/Tack

Jag är bara lite rädd när det gäller sådant. Jag har ju läst på internet om att folk har tagit blodprover och sedan visar det sig att det var bra men till slut så visar det sig att de hade lymfom. Men det jag var osäker på är om de tagit samma prover som jag. För jag hade läst på internet att man misstänker lymfom vid förhöjt antal lymfocyter och när vi tog proverna så var allt stabilt och bra! Men som sagt. Allt syns på onsdag vid ultraljud. Jag är väldigt nervös inför det för jag vill inte riskera att dö vid en tidig ålder. Jag är 15 år och har aldrig varit lika rädd över min hälsa som nu. Men det jag funderar mest över är om det någon gång kan hända att vita blodkropparna ser normala ut även om man har lymfom. Kan det hända? Eller har det med puberteten o göra att jag får förstorade lymfkörtlar?

M.v.h, tacksam 🙂 !

Svar

Hej.

Hej.

Det låter som att din oro verkligen är jobbig, det är helt normalt att känna sig orolig då man är rädd för att man skulle kunna ha en sjukdom förstås. Ring oss gärna , det kan kanske kännas bättre för dig om du får prata om det här som gör dig så orolig.  Ibland är det så att man bara blir mer orolig av att leta efter mer information på nätet.

Lymfkörtlar kan vara förstorade av många olika orsaker och det vanligaste är att det inte är något farligt. Bra att du får göra en ultraljudsundersökning, försök att lita på att proverna har varit bra. Lymfom visar sig i princip alltid på blodprover, det skulle vara mycket ovanligt att det inte gjorde det. I puberteten förändras mycket i kroppen men om det specifikt påverka lymfkörtlarna vet vi inte riktigt.

Som sagt Ring oss gärna , eller prata med någon annan vuxen som du litar på, tex. en förälder, någon annan vuxen, en lärare,  skolkuratorn eller skolsjuksköterskan. När man är orolig så kan det kännas bättre bara av att någon annan vet hur man känner.

Hoppas att detta är svar på din fråga.  Cancerrådgivningens telefon 08-12313800, vi har öppet måndag. fredag mellan 08:30-16.00, stängt för lunch mellan 12:00-13:00

Lycka till!