Frågor

Lungnoduli i vänster underlob? Artefakt?

Jag är opererad för livmodercancer för tre år sedan. Stadie 1 Figo 1 utan efterbehandling.
Mina efterkontroller har varit bra.
Jag har besväras av mensvärk av o till o gjorde en CT-skiktröntgen febr-16 utan anmärkning.
Nu så har jag fått göra en ny CT-skiktröntgen i aug-17, där har man sett en centimeter stor lungnotalie i nedre vänster lob.
Röntgenläkarna tror det är en artefakt? Vad är det?
Nu skall mina bilder hängas för skyltning på röntgen o jag tror jag har fått lungcancer!
Det finns inget annat fel i buken ingen vätska eller svullna lymfkörtlar eller något annat.
Kan min förändring i lungan vara en metastas!
Tacksam för hjälp o svar!

Svar

Hej.

Vad bra att alla dina kontroller har varit bra. Förändringen i lungan behöver inte vara en metastas men det är förståeligt att du blir oroad då du tidigare har haft cancer.

Lungnoduli är en förändring i lungvävnaden som är vanligt förekommande och oftast ett ofarligt bifynd då man röntgar bröstkorgen. Med tanke på din tidigare cancersjukdom är det bra att det utreds ordentligt men det behöver inte betyda att det är en metastas.

En artefakt är något som syns på bilden men som inte egentligen inte är någonting, ett fel på bilden , oftast uppkommer detta i organ som rör sig. När du andas så rör sig lungan och det kan vara brus eller skugga på bilden som egentligen bara har att göra med att det är själv rörelsen som har fastnat på bilden. En artefakt kan också vara något som ligger i vägen om man till exempel har en metallknapp på skjortan som råkar komma med i röntgenfältet.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.