Frågor

lungmetastaser?

För ett år sedan opererade jag bort ena bröstet pga tre små cancertumörer, ingen spridning till lymfan, inga cellgifter, fick strålbehandling i 16 dagar och äter nu tamoxifen. Efter att ha besvärats av torrhosta en dryg månad kontaktade jag min onkolog som skrev remiss på skiktröntgen. Det finns något på ena lungan, det kan vara en infektion men de kan inte utesluta cancer, men de vet inte med säkerhet vad det kan vara. Lungkliniken har också tittat på röntgenbilderna. Nu ska jag vänta i tre månader på en ny datortomografi och är så klart mycket orolig. Varför görs ingen annan undersökning so säkrare kan fastställa vad det är? Bronkoskopi eller cellprov? Lungcancer anses ju svårt att bota eftersom det väldigt ofta upptäcks i ett sent skede, men i mitt fall, om det nu är lungcancer, så måste det ju vara i ett väldigt tidigt skede av sjukdomen?
Jag har precis fyllt 60 år.

Svar

Det är självklart oroligt att vänta på undersökningar. Det stämmer att det rör sig om tidigt skede om det skulle visa sig vara lungcancer. Du beskriver att du har en förändring på ena lungan där uppföljning med datortomografi röntgen kommer att göras om tre månader. De allra flesta förändringar läker ut av sig själva och därför gör man inget mer just nu. Det talar för att man inte har särskilt stark misstanke om att det rör sig om cancer.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.