Frågor

Lungcancer och metastaser i lever på 5 cm

Hej. Min mamma som är 45 år, hade fått lungcancer på 1,5 cm tumör. Den opererades bort i augusti förra året. Oktober samma år var hon på kontroll och allt såg jätte bra ut, läkaren sa att mamma är ”cancerfri” men att hon skulle på kontroller varannan månad. December samma år blev hon dålig, efter alla röntgen och undersökningar så kom de fram till att mamma har nu utspridd cancer i lungorna, lever, revben och lymfkörtlar.

Hon fick strålbehandling för lungan och resultatet blev positivt, tumören hade krympt. Två månader senare, alltså vid nästa kontroll så hade tumören i lungan vuxit från 2 cm till 3. Och i levern från 5 cm till 7. Läkarna har sagt att det inte finns något mer att göra för mamma, operation och cellgift är omöjliga behandlingar för mamma då hon har nedsatt njurfunktion och går på dialysbehandlingar. Läkaren har sagt att det kommer gå väldigt fort, men hur fort egentligen? Enligt era erfarenheter och enligt det jag har berättat för er.

Hon blir tröttare och tröttare för varje dag och har ständigt smärtor som inte går över med tabletter, smärtan sitter mest på ryggen.

Jag vill kunna hjälpa henne men jag vet inte hur. Jag känner mig hjälplös som inte kan hjälpa sin egen mamma.

Svar

Det är svårt att bedöma kring tid och vad läkaren menar med att det kommer att gå fort. Det är bara din mammas läkare som möjligen kan säga något om detta, läkare är generellt försiktiga med att uttala sig om tid för att det är så individuellt och svårbedömt. Att din mamma blir tröttare för var dag är ändå ett tecken på att sjukdomen fortskrider. Det är en svår situation du är i och det är tungt att känna sig hjälplös. Ett råd kan vara att fråga mamma om det är något särskilt som hon skulle vilja ha ditt stöd med. Du är säkert en stor hjälp för henne bara av att du finns och bryr dig om hur hon har det.
Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att få prata om det.