Frågor

Lokalt avancerad bröstcancer

Hej!
Är 38 år och fick min diagnos i våras. Min bc i vänster bröst: grad 2, her 2 neg, ki67 28 %, hormonberoende 90 % (70 % prog), i höger bröst en annan sort, dock ”bara” förstadier.
En lymfkörtelmetastas över nyckelbenet på vänster sida (1,5 cm innan behandling) som inte ska opereras bort då den sitter dumt till. Istället ska den ”dödas” med cellgift och strålning 33 ggr.
Efter 3 FEC och 3 tax känns den inte. Dubbel mastektomi och axillutrymning på vänster sida. Avvaktar nu på analyssvaren…
Prognosen för bot är god säger mina läkare, men min fråga till er är: När det gäller risken för återfall; med en sådan spridning i lymfsystemet och med dessa egenskaper, är det mer en fråga om NÄR än OM? Hur bedömer ni överlevnadsprognosen på säg 10 år? Läste i en annan fråga 25-30 %, gäller det mig också? Vad kan man göra själv för att påverka? Kan man bli helt frisk igen med en sådan här diagnos?
Kommer naturligtvis att diskutera detta även med mina läkare men skulle väldigt gärna vilja ha er syn på saken också!
Tack på förhand!

Svar

Hej,

Tack för din fråga.

Av det du berättar om din bröstcancer och behandling är överlevnadsprognosen 10 år god och därmed kan du bli frisk igen. Då det gäller vad du kan göra själv är det just nu att göra sådant du tycker om och ger dig kraft. Att vila, träna eller ta stärkande promenader, planera in något som belönar under behandling hjälper många. På sikt kan du hitta en livsstil som passar just dig. Att tala med andra kan vara ett sätt att hitta vidare och där finns bröstcancerföreningen till stöd http://www.bro.org.se/
Har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss igen