Frågor

Livmoderhalscancer

Hej,
Blev opererad för livmoderhalscancer september 2017.Tog bort rubbet plus en massa lymfkörtlar. Behövde ingen efterbehandling. Enligt min gynläkare såg så allt bra ut vid 3 månaders kontrollen. Talade då om för honom att jag domnar i armar och händer och att jag har ont en tryckande smärta vid armhålan och på sidan av höger bröst upp mot armhålan. Men han pratade bara bort detta jag fick aldrig riktigt något gehör kände jag. Sen sa han att eftersom att allt såg så fint ut och var väl läkt så ansåg han att jag inte behövde kontroll förrän efter 6 månader. Ska tillläggas att när jag gick in i journalen och läste så hade han hittat en slätväggig cysta på 5×4 cm som han inte sa ett dyft om. Har varit hos min husläkare och tagit en massa prover angående dessa domningar och hon kom fram till att jag hade väldigt hög syresättning i blodet och hon ansåg att det var en hyperventilation efter operationen och allt därtill. Kan det vara något med cystan som ger upphov till allt annat? Är också orolig över HPV viruset, helt sannolikt att det är min man som gett mig viruset, skulle han kunna smitta mig igen?eller har han inte viruset kvar? har inte riktigt koll på om man alltid läker ut infektionen eller om man kan ha den kroniskt och vara smittbärare utan att man själv har symptom. Också rädd för att man smittat barnen om det nu är sås att han har viruset i munnen och har haft barnens nappar i munnen eller sugit på samma glass eller klubba,

Svar

Så bra att du gått på dina kontroller och att du blivit opererad i god tid. Du behöver inte oroa dig för att barnen ska vara smittade med HPV. De flesta män och kvinnor i Sverige varit smittade med HPV någon gång under sitt liv och det läker i regel ut. Det räcker att man haft sex en gång i sitt liv för att få HPV så man kan inte veta vem som smittat vem. Det behöver inte alls vara din man. HPV kan ligga latent och bli aktivt av någon anledning för att sedan läka ut igen. Det är vanligt att bli orolig och tappa tilliten när man gått igenom en cancersjukdom och inte blir det bättre av att inte få full information av sin läkare. Så bra att du själv sökt hjälp för dina andra besvär hos din husläkare. Om din oro inte släpper kanske du ska ha någon att tala med om vad du gått igenom.

Du eller din man kan inte smitta era barn med HPV. Du får gärna ringa oss om du vill och behöver.

 

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen