Frågor

Livmoderhalscancer

I våras visade min gynekologiska cellprovtagning ASCUS och hrHPV och jag kallades nu för kolposkopi varvid man tog två st biopsier. jag har under alla år innan haft normala cellprov. Dock tror jag att det är första gången man testar mig för HPV. Jag är gift sedan över 20 år och har inte varit otrogen. Kan jag ha haft detta virus i 20-30 år? Latent eller aktivt?
I min journal kan jag nu läsa; ”Lätt nedsatt jodupptag” – vad innebär det? Cancer?
Har haft klamydia x2 i ungdomen och min förra sambo, under 90-talet, hade kondylom med vårtor. Inte jag.

Har ännu inte fått svar på undersökningen men är utom mig av oro.

Svar

Hej

Vid cellprovtagning påvisades cellförändringar(ASCUS) och HPV och därför gick man vidare med en kolposkopi och biopsi. Provtagning för HPV är nytillkommen i screeningprogrammet och har inte gjorts tidigare.  Många, både män och kvinnor bär på HPV(men bara kvinnor testas) och kan ha gjort så under många år. Det är ett virus som kan finnas latent. Så frågan om otrohet som kan uppkomma blir alltså inte relevant i detta sammanhang. Anledningen till att man nu testar för detta i screeningen är att ny kunskap visat att vissa typer av HPV virus kan ge upphov till cellförändringar vilket i sin tur kan leda till cancer. Tidig upptäckt är därför av stor betydelse.

Lätt nedsatt jodupptag betyder att området för provtagning penslas med en jodlösning för att lättare se var provet ska tas.

Klamydia orsakas av en bakterie och behandlas med antibiotika. Kondylom orsakas av en annan typ av HPV som inte orsakar cellförändringar.

Väntan på provsvar kan såklart vara jobbig.

 

Hoppas att detta är svar på dina frågor,

Med vänlig hälsning,

Cancerrådgivningen

Har du fler frågor är du välkommen att vända dig till Cancerrådgivningen på cancerradgivningen@sll.se eller 08-123 138 00.