Frågor

Livmodercancer?

Hej!
Jag är 50 år och fick bröstcancer 2012 och opererade bort en tårtbit. Knölen var ca 12 mm, En av portvaktskörtlarna var smittad men det hade inte spridit sig vidare. Jag fick cellgiftsbehandling (FEC) och strålbehandling. Färdigbehandlad i augusti 2013. För ett år sedan fick jag en blödning och gick till gynekolog som gjorde cellprov utan anmärkning. Nu har jag två månader i rad fått brunaktiga flytningar i flera dagar ungefär som en menstruation. För ett par veckor sedan var jag hos samma gynekolog som förra gången. Han hittade en liten cysta på 13 mm och trodde att det kan vara den som orsakade blödningen/flytningen. Han såg också att slemhinnan var något tjockare än normalt. Han bedömde att det var en ofarlig cysta men jag bad dem ta ett prov på cystan eftersom jag blev orolig. Jag ska inte få svar förrän i slutet på månaden och undrar nu om det kan vara något annat än livmodercancer jag har? Jag känner mig väldigt orolig och undrar hur stor chans det är att i så fall bota detta? Eftersom jag haft cancer ganska nyligen undrar jag också om det är så att det även kan ha spridit sig till fler ställen? Hälsningar orolig mamma

Svar

Det är stor chans att bli botad från livmodercancer. Medianåldern för livmodercancer ligger mellan 65-69 år. De flesta diagnostiseras i tidigt stadium och därmed botas de flesta.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.