Frågor

Livmodercancer

Jag blev opererad 2005, för Corpuscancer och opererat hysterectomi +SOE .Diagnos enl ICD c 54.9
Kan detta betyda att det kan poppa upp i buken o hur märker jag detta då.De har ej sagt att man ska gå på kontroller,mer än de 5 åren efter .Har nyligen varit ,då jag torkade mig fick se lite blod.De upptäckte inte något konstigt ,Fick vagiatorer Ovesterin 0,5,att ta 2gr i veckan .Är rädd att det sätter igång något . Innan besöket hade jag ont diffust i blygd ,känner det fortfarande.
Hur får man fatt i o kan läsa sin Journal.Är det möjligt över hela Sverige?
Kan ni förklara vad diagnosen betyder?

Svar

Corpuscancer är en sjukdom med god prognos. Det har gått många år sedan du opererades. Risken för återfall är störst de två första åren efter behandling. Man behöver inte fortsätta att gå på kontroller efter 5 år. Då anses man frisk.
Utan att veta exakt varför det kom blod från slidan kan man misstänka att du har sköra slemhinnor pga östrogenbrist lokalt. Sannorlikt är det även så din gynekolog resonerat och du har fått ovesterin vagitorier. Du behöver inte vara orolig för att din sjukdom ska komma tillbaka pga ovesterin vagitorerna. Trologtvis kommer du att känna att slemhinnorna i underlivet påverkas positivt.
Om du vill ha dina journalkopior ska du ta kontakt med den mottagning du har tillhört. Det är möjligt för alla att få sina journalkopior.