Frågor

Livmodercancer!

Jag är opererad för livmodercancer för 3,5 år sedan. Jag har gått på mina kontroller o fått gjort CT pga mensvärk före o efter operationen. Det är 8 mån sedan min CT. Då hittade dom något på lungan, som kom med. Då fick jag göra CT på mina lungor, men det var inget farligt som behövdes åtgärdas, tror det var atelektaser.
Jag använder Ovesterin 2ggr/veckan lokalt i slidan, för urinvägsinfektioner.
Jag vet min cancer var stadie 1 utan efterbehandling, men min oro för spridning kommer över mig. Känner mig inte stark är trött o det har kommit ifatt mig. Tror inte jag får leva länge till, min cancer sprider sig i min kropp är mina tankar. Kan gynekologen verkligen se spridning, vem kan jag lita på! Ledsen o trött! Bor på landet!

Svar

 

Hej.

Det är inte konstigt att man kan känna en stark oro och rädsla för återfall efter att man genomgått en cancersjukdom och behandling. Det är helt normalt men är ibland mycket jobbigt, som du skriver har du det i dina tankar trots att du vet att det är en god prognos och alla undersökningar har varit bra. Du kan lita på gynekologens bedömning.

Ibland kan det vara bra att gå och prata med någon om det man har varit med om för att få hjälp att hantera de svåra tankarna. Via vårdcentralen är det möjligt att få remiss för samtal, beroende var i landet du bor kan det vara olika uppbyggt men de större onkologiska klinikerna erbjuder också hjälp med samtal och rehabilitering.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen