Frågor

Livmodercancer

Jag är opererad för livmodercancer för två år sedan. Nu har min gynekolog/onkolog ordinerat Oversterinsalva i underlivet. Jag har haft flera urinvägsinfektioner med blod, är rädd för Oversterin pga min cancer som orsakad av östrogen.
Jag går på kontroller var fjärde månad, har haft genomskinliga vita flytningar som vatten. Dom blir bättre vid användning av Oversterinsalva o även mina urinvägsinfektioner. Jag undrar om jag kan använda Oversterin är så orolig att min cancer kommer tillbaka.
Skall jag försöka att bara ta en gång i veckan? Läkaren sa jag kunde pröva med en gång/veckan o ta Lactalgel en gång/vecka. Slidan har varit atrofisk, men vid senaste kontrollen för en månad sedan var det bra av Översterinet.
En annan gynekolog som jag har sökt säger att jag måste ta Oversterin hela livet ut.
Varför har jag vattninga flytningar, kan det vara cancern som är på väg tillbaka. Kan jag lita på mina gynekologer vid undersökningar som de gör o ultraljud. Kan jag få göra en CT-skiktröntgen för att kolla min kropp efter 2 år. Är mycket orolig o ledsen, vad tycker Era läkare? Hur ofta kan man göra CT? Kan man göra det en gång om året?
Snälla ge mig ro i mitt hjärta, hur gör andra i min situation.

Svar

Hej.

Du behöver inte vara rädd för att ta Östrogen lokalt. Dina besvär med flytningar och urinvägsbesvär hänger samman med att slemhinnan är tunn och skör, det gäller även i urinröret. Detta är inte tecken på att cancern har kommit tillbaka. Du skall absolut kunna lita till att din gynonkolog undersöker dig på ett bra sätt. De kan vid den gynekologiska undersökningen känna en förändring som är mycket mindre än vad man kan se på röntgen. CT -skiktröntgen brukar man bara göra om man har problem eller symtom som behöver utredas.

Att känna sig nervös och orolig är helt naturligt och normalt i efterförloppet av en cancersjukdom och behandling. Det är som att det psykiska kommer ikapp efteråt och det kan ta tid att våga lita på kroppen igen.

Hoppas att detta kan ge dig mera ro i hjärtat och att det är svar på dina frågor.  Du är alltid välkommen att kontakta oss igen.  Det går även bra att ringa oss 08-123 138 00. Det kan vara lättare att besvara frågor i en dialog.