Frågor

Levermetastaser

Hej,

Min väninna fick bröstcancer 2015 och behandlades för detta.

I våras upptäcktes metastaser i skelettet som hon har opererats och strålbehandlats för med gott resultat.

Nu har det dykt upp metastaser i levern. Läkarna säger att hon ska behandlas med cellgiftsbehandling men inte är palliativ (ännu).

Vad ser ni är den bästa behandlingen?
Vad är prognosen?
Kan hon opereras?

Jag förstår att alla fall är olika men vill så gärna göra allt jag kan för min vän.

Tack för att ni finns!

/Anna Lena

Svar

Hej!

Det stämmer att alla behandlas olika. Det vi kan ge är generell information kring behandling av spridd bröstcancer. Det man vet i dag är att
det är bättre, i de flesta fall, att ge systemiskbehandling i form av  cytostatika eller endokrinbehandling till kvinnor med levermetastastaser. För enstaka kvinnor med gynnsamma förutsättningar (begränsad sjukdom) överväger man ibland kirurgi, radiofrekvensbehandling eller stereotaktiskstrålbehandling. Men det är som sagt alltid en individuell bedömning som görs av behandlande läkare.
Prognosen är alltid svår att uttala sig om. Den är beroende av flera faktorer så som sjukdomens stadie, aggresivitetsgrad, hur bra man svarar på behandling etc. Den som bäst kan säga något är givetvis hennes läkare. En spridd sjukdom är såklart alltid en allvarligare situation än om sjukdomen enbart finns  i bröstet.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen. Det går även bra att ringa. Ibland kan det vara lättare att besvara frågor i en dialog.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen