Frågor

Leverfläck

Hej!
Jag ställde en fråga om leverfläck häromdagen, nu har jag en fråga till. Jag tog bort fläcken måndag förra veckan. På tisdagen fick jag en röd prick på låret, som sedan blev mer lila. Två dagar senare blev den mer lila, brun. Den är ca 4 mm. Är det en ny leverfläck som blir till på det viset? Bör jag åka in och visa den? Nu är jag mer orolig att det är malign melanom i den jag tog bort och att det spritt sig. Den jag tog bort satt på ett sånt ställe som jag inte kollat så ofta, eftersom jag visa den för två år sedan och han sa att det inte var farligt har jag inte tänkt på det, det är en plats som inte har solats. Så jag vet inte om den ändrat sig fort eller under två års tid. Brukar hudläkare se om det är malignt med bara ögonen? Min mor hade malignt melanom för ca 10 år sedan. Jag har solat mycket solarium i tonåren och upp till 24 år. Efter det har jag inte solat mycket. Är det vanligt att få nya fläckar efter man är 40 år. Jag försökte ställa mer frågor till hudläkaren men han svara inte så mycket. Han tyckte inte det såg ut som alarmerande. Tar de bara bort fläckar som de har misstanke om?

Mvh
Många frågor

Svar

Hej.

Vad den nya pricken är för något går inte att svara på, det finns många former av fläckar och prickar varav de flesta är inte farliga. En van hudläkare som sett många maligna melanom kan med blotta ögat se att det är en förändring som skall tas bort och kan misstänka att det rör sig om ett malignt melanom, men för att vara helt säker måste man alltid invänta svaret på den patologiska undersökningen. Det är bra att du slutat att sola solarium. Det är mycket vanligt att få ny fläckar efter man är  40 år, ju äldre vi blir ju fler fläckar får vi i regel. Man tar bara bort fläckar som inte ser normala ut. Att han inte tyckte det såg alarmerande ut är förstås bra, men det kan ändå vara jobbigt att vänta på svar.

Hoppas att detta är svar på dina frågor. Du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har fler funderingar eller behöver stöd. Det går även bra att ringa oss på telefon 08-123 138 00.

Vänliga hälsningar Cancerrådgivningen