Frågor

Leukemi och lymfom

Hej.
Min mamma har lymfatisk leukemi och hennes njurar mår inte alls bra, och har även fått lymfom nu. Hon har små knutor över hela kroppen med en hemsk klåda. Hon river hål och får sår. Finns det någon medicin som kan ta bort eller lindra hennes svåra klåda? Hon har fått kortisonsalva av sin läkare men det hjälper inte alls! Har ni något tips dom hon kan föreslå för sin läkare?
Snälla hjälp, hon lider verkligen!

Svar

Klåda är ett symtom som kan ha många olika bakomliggande orsaker och som kan vara mycket besvärligt. Hematologiska maligniteter som leukemi och lymfom kan ge klåda och även nedsatt njurfunktion kan ge det. Det finns olika sätt att behandla klåda och vad som kan vara aktuellt för din mamma behöver hennes läkare bedöma. Om klådan beror på nedsatt njurfunktion kan ljusbehandling ibland vara lindrande. Smärtstillande kräm eller tabletter och vissa typer av antidepressiva läkemedelmedel är exempel på andra behandlingar som kan ha viss effekt på klåda.
Generellt så är det viktigt att undvika att torka ut huden, undvika tvål vid duschning samt att smörja med mjukgörande lotion för att hålla huden fuktig. Luftiga svala kläder och svalt i rummet brukar också kunna göra att det känns något bättre.
Hoppas att detta var svar på din fråga och att din mamma kan få hjälp med att lindra klådan.
Du är alltid välkommen att kontakta oss igen. Om du har fler funderingar kring cancer kan du även ringa Cancerrådgivningen på telefonnummer 08-123 138 00.