Frågor

Leukemi/lymfom?

hejsan

lång historia kort. 2018 gick min far bort i cancer. Jag drabbades av rätt kraftig sorg och blev till slut sjukskriven. Jag fick de vanliga stressymptomen. ofta sjuk, matt, trött osv.

Efter ett tag återgick jag till jobb och 2019 hade jag väl börjat komma ikapp lite. vissa problem kvarstod och jag kunde känna tryck över bröstet stundtals ändå. men ändå åt rätt håll.

Slutet av 2019 får nu min mamma cancer, livmoderscancer. Hela karusellen drar igång igen innan jag återhämtat mig efter pappa. Skillnaden denna gången var att med pappa visste vi rätt snabbt vart det bar av. med mamma mer osäkert, och är så fortfarande.

Stressen kom tillbaka, ofta småsjuk, ingen ork. Jag fick i samma veva även en svullen halsmandel med stort sår. på ena, den andra svullen. Sökte vård. Virus sa de. gjorde blodprov. Avvikande värde B–LeukocyterVisa i kumulativ lista 9.0 10(9)/L * 3,5-8,8. Kollade upp och blev orolig då det tydligen kunde peka på just leukemi/lymfom. Men inget mer hände.

Blev sjuk igen, träffade läkare. Bättre med halsen då, men ena mandeln fortfarande svullen. De skickar mig till ÖNH. Hon säger det är virus. Och gissningsvis stress när jag mår som jag gör. Återbesök 30 mars.

Fick förra veckan nya uppgifter om att jag ska gå å göra blodanalys, Läser i anteckningarna på 1177 att ”Vore lämpligt med blodstatus och diff om man misstänkt malignitet.” från ÖNH. Får panik över malignitet!?

Gjorde blodanalysen.
B–Leukocyter Visa i kumulativ lista 9.0 10(9)/L * 3,5-8,8
B-Lymfocyter Visa i kumulativ lista 5.1 10(9)/L * 1,1-3,5 (detta värdet var inte med förra gången)

läser om detta och vad jag hittar är det inte bra att värdet är över 5. nu har jag riktig panik och ber läkaren återkomma för jag är nu övertygad jag har cancer. Han återkommer faktiskt, det första han säger är att det inte är cancer och jag kan vara lugn. Men sedan berättar han att värderna är avvikande och vi bör göra en ny om 6 veckor. Han säger sedan att jag kan vara LITE mindre orolig. Reagerar givetvis på detta med och frågar vad som händer om inte värdena gått ned nästa gång. Då blir det värre berättar han.

Jag vill bara fråga om allt detta. kan stress orsaka dessa problem jag har? Eller är värden som dessa ofta ett tecken på någon form av cancer. Kan andra infektioner orsaka just dessa höjningar? Är detta alarmerande värden?

Efter allt med mamma och pappa ser jag bara de värsta resultaten av detta och behöver svar från fler.

Stort tack på förhand!

Svar

Hej!

Det är förståeligt att du blir orolig på grund av din historia och av det som står i din journal. Dina värden behöver inte bero på en cancersjukdom och det är därför man vill ta fler prover. Det handlar lika mycket om att utesluta malignitet som att få det bekräftat.

Kanske är det så att du skulle behöva prata om din oro? Det kan många gånger kännas bra att få samtala om det man är rädd för. I så fall går det bra att ringa till oss. 08- 123 138 00. Annars hoppas vi att detta svar kommer till din hjälp.

Med vänlig hälsning

Cancerrådgivningen